כשמדובר בבריאות הפה, השיניים והלסתות, בנוסף לרופאי שיניים כלליים, ישנם מספר סוגי התמחויות של רופאי שיניים ולכל אחד מהם תחומי טיפול שונים. בנוסף להתמחות בכירורגית פה ולסת, מחלות חניכיים ורפואת הפה, קיימים גם מומחים בשיקום פרוסתודונטי (פרוסתודונטים , Prosthodontist) – המכונים בציבור גם "מומחים לשיקום הפה". בעוד, שככלל, גם הרופאים הכלליים וגם המומחים בשיקום מאומנים ומיומנים לטפל בבעיות השונות הקשורות לשיניים ולחניכיים, ישנם לא מעט הבדלים משמעותיים בין שתיהם.
רופאי השיניים ה"כלליים"
רופא השיניים הוא "ספק" שירותי בריאות ורפואת הפה הבסיסיים. ככזה, הוא זה האחראי על האבחון, הטיפול וניהול בריאות הפה הכוללת והשוטפת של מטופליו. רופא שיניים מספק מגוון רחב של שירותים דנטאליים, החל מטיפולים מונעים וצילומי רנטגן ועד להליכים נקודתיים משקמים כגון סתימות ועקירות. בנוסף, קופאי השיניים מציעים גם טיפולים דנטאליים אסתטיים כמו הלבנת שיניים וציפויי שן מהסוגים השונים.
לימודים והתמחות
אורך לימודי רפואת שיניים בישראל עומד על שש שנים ותוכנית הלימודים במוסדות הלימודיים המוכרים מורכבת משני שלבים בני שלוש שנים כ"א:
השלב הראשון – הלימודים הקדם-קליניים הכולל קורסי יסוד ומבוא בתחומים שונים כשלחלקם נגיעה והתייחסות מיוחדת להיבטים הדנטאליים.
השלב השני – לימודים עיוניים קליניים ומעשיים הכוללים התנסות במרפאות לימודיות של המוסד האקדמי, כמו גם במרפאות הפה והלסת שבבתי החולים. במסגרת שלב לימודים זה מתנסה הלומד באבחון ובטיפול בחולים ממשיים ובתנאים אמיתיים.
בתום השנה השלישית ללימודיהם מקבלים הלומדים תואר B.Med.Sc (תואר מדעי ורפואי), ולאחר שש שנות הלימוד הם זכאים לתואר D.M.D – ד"ר לרפואת שיניים.
לעיתים קרובות, רופאי שיניים ימשיכו לרכוש את השכלתם ולהתעדכן באמצעות קורסים קצרים וסמינרים ממוקדים שונים, וזאת, בכדי להיות מסוגלים להציע למטופליהם את טכניקות הטיפול העדכניות ביותר.
מומחה לשיקום הפה – פרוסתודונט מומחה
מומחה לשיקום הפה הוא מומחה לרפואת שיניים המתמקד בשיקום שיניים קיימות וחסרו, טיפול בבעיות סגר וטיפול בבעיות אחרות הנוגעות למבנה הכולל של הפה. הרופאים המתמחים בתחום זה מאומנים לאבחן, לתכנן וליישם טיפולים עבור מטופלים הזקוקים להליכים דנטאליים מורכבים (כדוגמת שחזור פה מלא) תוך שימוש בטכניקות מגוונות כהשתלות All on X וטכניקות טיפול מתקדמות.
לימודים והתמחות
נוסף על ההכשרה הבסיסית ברפואת שיניים שאותה פירטנו קודם, על מנת שרופא שיניים יזכה בתואר מומחה לשיקום פה, עליו ללמוד 3.5 שנים נוספות, מהן – שנתיים וחצי בשיקום פרוסתודונטי, שלושה חדשים במחלקה פריודונטלית, שלושה חדשים מקצוע בחירה + ששה חודשים של מדעי יסוד.
ההבדלים בין רופאי שיניים כלליים לבין מומחים לשיקום הפה
בנוסף להבדלים הבסיסיים בהיקף הלימודים בין רופאי שיניים לבין המומחים לשיקום הפה, מהות העיסוק של שני סוגי הרופאים אלה היא שונה –
רופאי השיניים הכלליים מהווים את קו ההגנה הראשון לשמירה על בריאות הפה המטופלים, והם עשויים גם להפנות, במידת הצורך, מטופל.ת לרופא מומחה בשיקום פה, כאשר נדרשים טיפולים מתקדמים יותר. המומחה לשיקום הפה, מצידו, עובד בשיתוף פעולה הדוק עם רופאי שיניים מומחים המתמחים בתחומים אחרים, וזאת, במטרה לפתח וליישם תוכניות טיפול כוללות עבור המטופל.ת.
מתי תצטרכו לפנות למומחה לשיקום הפה ומתי יספיק רופא שיניים "רגיל"?
ישנם מספר מצבים בהם יתכן שיהיה עליכם לפנות למומחה לשיקום הפה:
אתם סובלים מחוסר בשיניים – אם חסרה לכם שן אחת או יותר, מומחה לשיקום פה יהיה מסוגל לספק לכם מגוון רחב של פתרונות מתקדמים (מתותבות קבועות או נשלפות ועד לשתלי שיניים נקודתיים או נרחבים).
אתם זקוקים לשיקום דנטלי מורכב – אם אתם זקוקים לשיקום מורכב (למשל, שחזור מלא של הלסת או של כל הפה) , מומחה לשיקום פה יכול לספק לכם תוכנית טיפול מותאמת אישית שתיתן מענה לצרכים הייחודיים שלכם.
פיכם עבר טראומה – לרוב, אנחנו מתייחסים ל"טראומה" באספקט הנפשי שלה, אבל טראומה, ככלל, היא חבלה או פגיעה. ולכן, כל חבלה משמעותית בפה (לדוגמה, כאלו המתרחשות בשל פציעת ספורט או בגלל תאונת דרכים) תצריך טיפול של מומחה לשיקום פה בכדי להשיב את השיניים ואת מבנה הפה למצבם שלפני הפציעה.
אתם סובלים ממחלה דנטלית גנטית או מולדת – קיימות מספר תסמונות שגורמות לפגמים מולדים בחלק או כל המשנן, גם הנשיר וגם הקבוע (חסר שיניים מולד, פגמים מולדים בחומר השן כגון אמלוגנזיס אימפרקטה, פגמים במבנה הלסתות וכו). מומחה לשיקום פה יוכל להציע לכם טיפולים מיוחדים שיסייעו לכם להשיג איכות חיים, הן מהבחינה התפקודית והן מהבחינה האסתטית.
כך שככלל, ניתן לומר שאם יש לכם בעיה דנטלית מורכבת הדורשת ידע ומיומנויות מיוחדים, מומלץ להתייעץ עם מומחה לשיקום הפה. לעומת זאת, אם יש לכם בעיה דנטלית מינורית ושגרתית או שאתם מחפשים טיפולים מונעים – רופא השיניים כללי עשוי להתאים יותר לצרכיכם.
ומה אם אתם זקוקים לחוות דעת שנייה בנוגע לבעיה או לתוכנית טיפול שהוצעה לכם?
אם קראתם עד כאן, בוודאי הבנתם את ההבדל המהותי ביותר בין מומחה לשיקום הפה לבין רופאי השיניים המתמחים בתחומים דנטליים אחרים. למומחים לשיקום הפה יש את היכולת להיות הרופא המוביל בתכנית שיקום כוללת, המתייחסת לצרכים הדנטליים השונים. זאת, הוא מסוגל לעשות בשל התמחותו הרב תחומית בנושאים השונים, כמו גם באמצעות שיתופי פעולה עם רופאים מתחומי ההתמחות האחרים – האנדודונט (המתמחה בטיפולים בשורש השן), האורתודנט (המתמחה ביישור שיניים), הפדודונט (רופא השיניים המתמחה בטיפול בילדים), הפריודונט (המתמחה בטיפול בחניכיים) וכן הלאה, לפי הצורך.
כך שבאופן טבעי, כשהמדובר בצורך לראות את התמונה הרחבה יותר (ולפעמים – לתת חוות דעת שנייה), מומחה לשיקום הפה, לרוב, יהיה איש המקצוע המתאים שאליו תוכלו לפנות.
כיצד בוחרים מומחה לשיקום הפה?
ישנם קריטריונים רבים על פיהם מטופלים בוחרים את הרופא או המרפאה המטפלים בהם – קרבה גיאוגרפית, תחומי התמחות, עדכניות ומעקב אחר החומרים החדשניים ביותר והטכניקות היעילות ביותר, שירותיות, ואפילו – רושם חיצוני וראשוני של המרפאה.
לדעתנו, אנשי המקצוע של מרפאת מדיקל השרון, על אף שכבודם של כל הקריטריונים הללו במקומם מונח, הדבר החשוב ביותר בעת בחירת מומחה או מרפאה היא התחושה שהם נותנים לכם.
ונסביר –
שיקום הפה הוא תהליך, וככל תהליך שאינכם מצויים ברזיו, אתם זקוקים למישהו שיעמוד לצידכם וילווה אתכם, יסייע לכם בכל נקודה בה אתם נדרשים להחליט החלטה שמבוססת על נתונים מקצועיים בתחום שאין לכם בו כל מושג. וזה בסדר, אנחנו לא מצפים מהמטופלים שלנו להבין את המונחים המקצועיים השונים או לדעת את ההבדל בין גישת טיפול אחת לאחרת, בשביל זה (בין היתר) – אנחנו כאן.
מה שאנחנו כן מצפים מהמטופלים שלנו, הוא לתקשר איתנו, להעלות בפנינו את החששות, הפחדים וגם את ההעדפות שלהם. כך, אנחנו, אנשי המקצוע, נהיה מסוגלים להציע להם (ולכם!) את הפתרונות הנכונים ביותר, אלה שמתאימים למטופל.ת בדיוק!