הרמת סינוס והשתלת עצם
דף הבית » הרמת סינוס והשתלת עצם
אם רופא השיניים המטפל בכם העלה בפניכם את האופציה להשתלת שיניים, קרוב לוודאי, שמשלב זה תשמעו לא מעט מונחים מקצועיים שאינם מוכרים לכם. הנפוצים ביותר מבניהם יהיו, ככל הנראה, הרמת סינוס והשתלת עצם. על אף שמושגים לה עשויים להשמע לכם מורכבים כשאתם שומעים אותם לראשונה, בשורה התחתונה, במדובר בשני תהליכים שגרתיים למדי, שבחלק מהמקרים, יקדימו את שלב השתלת השיניים.
במאמר זה נעסוק בהם, בהבדלים ביניהם ובסיבות שבגללן חשוב מאד לבחור בקפידה את רופא השיניים שילווה אתכם לאורך כל התהליך.
מדוע, בעצם, נדרשת השתלת עצם או הרמת סינוס?
כידוע, לשיניים שלנו תפקיד משמעותי בפעולות רבות שאותן אנחנו מבצעים (דיבור, חיוך וכד'), אולם, את תפקידן המהותי ביותר הן ממלאות בכל הנוגע לאכילה שלנו – הטיפול במזון, האכילה. הטיפול במזון על צדדיו השונים, בין אם באמצעות חיתוך המזון לפיסות קטנות דיין בכדי לבלוע אותן מבלי להיחנק ובין אם באמצעות טחינת המזון לעיסה רכה לפני בליעתו, הן דרכן של השיניים שלנו להבטיח שכלל המזון שנכנס לגוף שלנו ייכנס אליו באופן ובמרקם המתאימים להזין את הגוף. אולם, לשם כך, כלל השיניים שלנו, החותכות והטוחנות, גם יחד, צריכות להיות שלמות ומעוגנות במקומן בחוזקה לבסיסן. עצמות הלסת העליונה והתחתונה הן אלו המספקות לשיניים את אותו בסיס מעגן, אולם לשם כך, אותן עצמות לסת חייבות להיות בעובי, בעומק ובצפיפות המתאימה בכדי לספק לשיניים את היציבות הנדרשת להן.
הפרוצדורות הכירורגיות של השתלות עצם ו / או הרמות סינוס הן הפעולות המאפשרות את שחזור עצם הלסת למצבה התקין, דבר המאפשר התקנת שתלים גם במקרים בהם בעיות חוסר בעצם הלסת עלולות לגרום לכך שהשתלה תיחשב לאופציה לא רלוונטית.
בעבר, אגב, אנשים שסבלו מבעיות אלו נאלצו להסתפק בהשלמת שיניים על ידי גשרים (הלבשה על שיניים אחרות הממוקמות משני צידי השן החסרה) או בשימוש בשיניים תותבות נשלפות.
אולם כיום, בזכות הטכנולוגיות וההתפתחויות הרבות שחלו בתחום בעשורים האחרונים, רופא שיניים מקצועי ומיומן יצליח להתגבר על האתגר הזה. וכאן, בעצם, הנקודה החשובה הראשונה בבחירת רופא השיניים שיטפל בכם – חשוב לבחור רופא שמיומן גם בטכנולוגיות הטיפול החדישות ביותר.
כיצד מאבחנים את חוסר העצם בלסת?
ברוב המקרים, מטופלים יגיעו לרופא השיניים עם תלונה על תזוזה של השיניים או מתוך הרצון להשלים את השיניים החסרות בפיהם. אולם במרבית המקרים, הבעיות שבגללן, לכאורה, מגיע המטופל לרופא השיניים (אובדן שיניים או תזוזתן) הן רק התוצאה של תהליך שעשוי לנבוע, באופן ישיר, ממצבים של חוסר בעצם. מצבים כאלו עלולים להיגרם בשל לא מעט סיבות – דלקות, מחלות חניכיים, אובדן שיניים שהוזנח ולא טופל בזמן וכן הלאה.
כשלב האבחון הראשוני יבוצעו צילומי רנטגן (סטטוס ופנורמי), שבאמצעותם יקבל הרופא תמונה כללית הנוגעת על למצב השיניים ולמצב עצמות הלסת. לאחר מכן, יבוצע CT ללסתות, שבאמצעותו יהיה ניתן לקבל תמונת מצב מדויקת יותר של מצב העצמות מבחינת רוחבן וגובהן. צילום זה יאפשר לרופא השיניים לבנות עבור המטופל תוכנית טיפול המתאימה לנתוניו הפרטניים.
מהי הרמת סינוס? מהי השתלת עצם? מהו ההבדל ביניהן?
הרמת הסינוס והשתלת עצם, שתיהן, מהוות את הפעולות הכירורגיות המקדימות את הליך השתלת השיניים, ומטרות שתיהן הן עיבוי נפח העצם והגדלת צפיפותה במצבים בהם יש חוסר במאסת השן הטבעית הקיימת.
הרמות הסינוס מתבצעות בלסת העליונה, באזור הסינוסים, ואילו השתלות העצם מתבצעות בלסת העליונה (באזור שאינו אזור הסינוסים) ובלסת התחתונה.
הרמת סינוס
הסינוסים הם חללים הממוקמים בעצמות הפנים, שניים מהם נמצאים ממש מעל הלסת העליונה, והם מתחברים לחלל האף דרך פתחים צרים משני צדדיו.
ההליך של הרמת סינוסים מבוצע כהליך מקדים להשתלת השיניים בלסת עליונה באזור הסינוסים. מטרתו הינה הגבהת רצפת הסינוס בכדי לאפשר מרווח לנפח העצם המספיק להרכבת השתל. בהליך זה, ישתיל הרופא עצם (או חומר המחליף עצם) באזור שבין הסינוס ללסת העליונה, וכך, ייצור בסיס מוצק להשתלת השתל/ים הנדרש/ים.
הליך הרמת הסינוס מתחלק (על פי אופן ביצועו) לשני סוגים – הרמות סינוס סגורות והרמות סינוס פתוחות.
בהרמות הסינוס הסגורות יוחדרו העצם או תחליף העצם דרך פתח קטן בלסת במקום בו חסרה השן ודרך פתח זה ידחס החומר לתוך הסינוס. במקרים רבים, ייעשה שימוש בפתח שנוצר ומיד לאחר החדרת החומר, יושתל גם שתל השן הנדרש.
בהרמות הסינוס הפתוחות (המבוצעות, לרוב, כשיש אובדן גדול בחומר עצם), לעומת זאת, הרופא יבצע חתך בלסת העליונה דרך חלל הפה ומשם יוחדר החומר לרצפת הסינוס של המטופל. עם הזמן, הגוף מתחיל בייצור תאי עצם חדשים משל עצמו, וכשתהליך קליטת העצם מסתיים, כמה חודשים לאחר מכן, השתל הדנטאלי יוחדר למקומו.
השתלת עצם
בדומה להרמת סינוס, גם הליך זה נועד להגדיל את כמות / נפח / צפיפות העצם בלסת, אולם הוא יבוצע בחלקי הלסת האחרים, ולאו דווקא הסינוסים. במהלך הניתוח, יבוצע חתך בחניכיים שדרכו יוחדר החומר שיוצמד לעצם הקיימת. לבסוף, ייסגר החתך באמצעות תפירתו.
שני סוגי ההליכים (הרמות סינוס והשתלות עצם) מתבצעים תחת הרדמה מקומית ואורכם משתנה בהתאם לקריטריונים שונים, ביניהם – כמות העצם המושתלת, מיקומה, נתוניו הפרטניים של המטופל וכו'.
סוג הליך שמתאים למקרה הספציפי יקבע על ידי הרופא לאחר בחינת כל הקריטריונים הרלוונטיים למטופל. וכאן, מופיעה הנקודה השנייה הנוגעת לצורך בבחירת רופא מיומן שיידע לבחור עבור המטופל את ההליך המתאים, הבטוח והיעיל ביותר עבורו.
ריפוי והחלמה
על אף, שגם כאן, מדובר בנתונים המשתנים על פי קריטריונים שונים, ככלל, ניתן לומר, כי בימים הראשונים, מיד לאחר כל אחת מהפרוצדורות, עלולים להופיע כאבים קלים שעימם ניתן להתמודד (לרוב בקלות) עם משככי כאבים רגילים. יתכן אף שהמטופל יסבול משטפי דם ונפיחות בלסת המנותחת (או בכל הפנים). כל התופעות הללו עתידות לחלוף תוך פרק זמן ממוצע שבין שבוע לעשרה ימים. תהליך הריפוי / קליטת העצם עשוי יכול לארוך בין חצי שנה לתשעה חודשים.
כאן, אנחנו מוצאים את הנקודה החשובה השלישית לבחירת הרופא השיניים המטפל בכם – רופא שיניים מיומן ילווה אתכם לאורך כל זמן ההחלמה, יהיה מודע לכל תופעות הלוואי השונות העלולות להתרחש, ירגיע אתכם בשעת הצורך ויוודא כי תקבלו את הטיפול הנכון ביותר.
לסיכום
על אף, שלעיתים, ביצוע שתלים דנטאליים עשוי להתעכב והפוך למורכב יותר מסיבות טכניות (חוסר בעצם באזור ההשתלה), הפרוצדורות הכירורגיות של השתלות עצם והרמות סינוס מאפשרות לשחזר את העצם ולהתקין שתלים גם במקרים שהדבר נראה בלתי אפשרי. הטיפולים לא פשוטים, אולם במרפאה שלנו אנחנו לומדים ומתעדכנים באופן קבוע בשיטות החדשות והמתקדמות ביותר, שיעזרו לנו להגיע למטרה אחת ויחידה – לתת למטופלים את איכות החיים שמגיעה להם.
הטיפולים, אמנם, אינם פשוטים, אבל כשאתם נמצאים בטיפולו של רופא מקצועי ומיומן, ניתן להתגבר על כל מכשול. שכן בטיפולים כאלה אסור שתהיינה פשרות – כי רק הרופא הטוב ביותר, עם הציוד והחומרים הטובים ביותר, יוכל להבטיח תוצאה טובה ויציבה לאורך זמן, עם מינימום סיכונים בדרך.